Вживання зайвої кількості бета-каротину, природного пігменту, який надає колір продуктам, таким як морква, солодка картопля та деяким зеленим овочам, може бути небезпечним для здоров'я.
Вчені Університету штату Огайо виявили, що деякі молекули, що виходять у процесі поглинання бета-каротину, мають протилежний ефект в організмі. Вони фактично блокують деякі дії вітаміну А, який має вирішальне значення для зору, кісток, шкіри, обміну речовин та імунітету.
Оскільки ці молекули «випливають» з бета-каротину, то вчені вважають, що велика кількість цього антиоксиданту супроводжується відповідно великою кількістю цих антивітамінних молекул.
Вітамін А забезпечує користь здоров'ю, активізуючи сотні генів. Це означає, що сполуки, що містяться у звичайному джерелі цього вітаміну, фактично знижують свою діяльність, замість того, щоб сприяти цьому процесу. Тому занадто велике вживання бета-каротину може призвести до парадоксально низького рівня вітаміну А в організмі.
Отримані результати також можуть пояснити, чому в ході десятирічних клінічних випробувань, більшість людей, які мали дієту з високим вмістом бета-каротину, зрештою, частіше хворіли на рак легень, ніж учасники досліджень, які не приймали бета-каротин взагалі.
На даному етапі досліджень вчені не рекомендують вживати продукти з високим вмістом бета-каротину і продовжують свою роботу в цьому напрямку, щоб визначити, які екологічні та біологічні умови призводять до виробництва цих молекул.