Незалежні експерти підрахували, що жителі України за рік на смітник викидають майже сім тонн харчових відходів, що становить колосальні збитки для держави загалом під час переведення ваги відходів у грошовий еквівалент.
Як виявилося, основна проблема того, що «добро» гниє на звалищі, полягає в неправильно організованій системі збирання врожаю, перевезенні та зберіганні продуктів харчування.
Дуже велика кількість сільськогосподарських культур потрапляє на смітник через те, що в країні є надлишок урожаю деяких видів овочів.
Ринки та магазини також охоче поповнюють звалища внаслідок неправильного зберігання, перевезення, а також безконтрольної цінової політики не вдається реалізувати весь товар, що надходить на прилавки.
Українці також залишають 20% харчових відходів на своїх тарілках у закладах громадського харчування.
Експерти впевнені, що цифра була б набагато більшою, якби не підприємливість працівників торгівлі, які всілякими вивертами видають товар, термін придатності якого закінчується свіжим. Або за допомогою вигідних акцій, змушують громадян купувати більше продуктів, ніж їм насправді необхідно.
Навіть незважаючи на те, що в країні практикується продаж товарів, термін придатності яких майже минув з великими знижками, на смітник щороку відправляється продуктів харчування на 5,5 мільярда гривень.